Reservoir van La Concepción weer vol

Het reservoir van La Concepción, dat de westelijke Costa del Sol van water voorziet, is van slechts 39,5% van haar capaciteit naar overvol gegaan.

De uitvoerend directeur van het openbare waterbedrijf Acosol, Manuel Cardeña, verklaarde dat de Junta de Andalucía er deze donderdag op heeft aangedrongen het reservoir van La Concepción te “ontlasten” om “de verschillende evacuatiekanalen” schoon te maken, gezien de voorspelling dat de regenval de komende dagen zal aanhouden, zodat verwacht wordt dat “tegen maandag of dinsdag het reservoir praktisch 100% zal zijn”.

reservoir van La Concepción

Zo gaf hij aan dat “als het blijft regenen, water zal moeten worden vrijgelaten”, en daarom worden “op dit moment de verschillende evacuatiekanalen voorbereid”, zoals de Guadaiza rivier en de Verde rivier, een maatregel die een “instorting” bij de monding van de laatste moet voorkomen door een “zandbarrière” te vormen, en dat deze “perfect werken”.

Zo is de belangrijkste watervoorziening aan de Costa del Sol in slechts één maand tijd van een situatie van watertekort, die de Junta de Andalucía ertoe gebracht heeft een “droogtenoodtoestand” in de streek af te kondigen, naar de voorspelling dat de capaciteit volgende week vol zal zijn.

“Tot de middag is er water geëvacueerd door de Guadaiza rivier en de Rio Verde om te proberen de rivierbedding schoon te maken zodat er geen instorting optreedt aan het eind van deze geulen die in zee liggen”, verklaarde het uitvoerend gemeenteraadslid van Acosol, erop wijzend dat dit gedaan wordt zodat “er geen instorting optreedt met de zandbarrières die gevormd zijn voor het geval er de komende dagen veel meer water moet worden vrijgelaten”.

De Junta de Andalucía heeft laten weten dat ze is overgegaan tot het vrijlaten van “een beetje water om de blokkades in de rivier op te ruimen” om grotere schade te voorkomen, waarbij ze benadrukte dat de actie “binnen de normale werking van de dammen valt in gevallen van hevige regenval”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp