Rotterdam is anders

De op een na grootste stad van Nederland en Europa’s grootste haven — beleeft momenteel een transformatie van een stad die geplaagd wordt door stedelijke problemen tot een hippe plaats om te bezoeken of te wonen.

Lang verloren in de schaduw van Amsterdam, hebben crowdfunding initiatieven en opvallende nieuwe architectuur de laatste tijd geholpen de vibe en het imago van Rotterdam op te krikken.

Sommigen vragen zich nu af of de stad van 630.000 mensen uit 170 nationaliteiten de geloofsbrieven heeft om als Europa’s nieuwe hoofdstad van de coolheid te worden beschouwd?

Kunstliefhebbers hoeven geen museum binnen te gaan om kunst in Rotterdam te bekijken.

Wandel door de stad en reusachtige beeldhouwwerken staan in het zicht.

Pablo Picasso’s 46 ton wegende “Sylvette” staat op de kruising van het Museumpark en de Westersingel, en maakt deel uit van een beeldenroute die langs de Rotterdamse Westersingel loopt.

Auguste Rodin’s “L’homme qui marche,” een hoofdloze, armloze sculptuur van een lopende man, keert in maart terug na een bruikleen voor opstelling in Wuppertal, Duitsland.

Sculpture International Rotterdam cureert de Beeldenroute Westersingel en openbare kunstwerken verspreid over Rotterdam.

Het heeft een verbluffende markthal

Rotterdam opende in oktober 2014 de Markthal, een overdekte markthal en appartementencomplex, waarmee de stad een radicaal herkenningspunt kreeg om bezoekers te trekken.

Appartementen bogen boven 96 kraampjes die van alles verkopen, van Hollandse kazen tot verse vis, en veel ander plaatselijk eten en drinken.

Het plafond van de Markthal draagt ’s werelds grootste kunstwerk.

De “Hoorn des Overvloeds” van Arno Coenen, die meer dan 13.000 vierkante meter beslaat, is een kleurrijk kunstwerk waarop fruit dat uit een zomerse lucht tuimelt, grazende koeien en bloemen zijn afgebeeld.

De panelen van het kunstwerk helpen het geluid in de markthal te verlagen.

Beste cocktailbar in Nederland

Cocktail-liefhebbers moeten meteen naar Stirr gaan, dat in de Esquire awards van 2016 werd uitgeroepen tot beste nieuwe cocktailbar van Nederland.

Besnorde mixologen staan klaar om drankjes op maat te maken voor elke smaak.

Ze gebruiken de eigen likeuren, bitters en siropen van de locatie.

Met blootliggend metselwerk en hip hop muziek biedt Stirr een nieuwe scène in een stad waar havenarbeiders en industriearbeiders van oudsher de voorkeur geven aan bier boven cocktails.

Veel steden hebben wijken die algemeen als cool worden beschouwd maar Rotterdam kan, letterlijk, beweren een Cool District te hebben.

Uitgesproken als ‘kolen’ in het Nederlands, was de wijk tot 1816 een aparte gemeente van Rotterdam, en is nu bezaaid met winkels en restaurants in de winkelstraten.

Cool

Er zijn plannen om de “Coolsingel”, de brede straat die voor het stadhuis van Rotterdam langs loopt, tegen 2020 opnieuw in te richten.

De verkeersstroom zal worden verminderd, en voetgangers en fietsers zullen meer ruimte krijgen als het project klaar is.

De Fenix Food Factory neemt een voormalig pakhuis in de wijk Katendrecht van de stad in gebruik.

Hier verkopen jonge ondernemers eten en drinken van plaatselijke bodem, terwijl ze helpen bij de transformatie van wat lang een verloederde rosse buurt was.

Bezoekers kunnen plaatsnemen in een gemeenschappelijke ruimte in het midden van het gebouw of op stoelen met uitzicht op de waterkant.

In de Kaapse Brouwers brouwerij zijn op vrijdag en zondag live jazz sessies.

Architectuur

Sommigen zeggen dat Rotterdam de hedendaagse architectuur omarmt omdat zoveel van zijn historische plekken bij een Duitse luchtaanval op 14 mei 1940 vernietigd werden.

Toch werden in Rotterdam al vóór de Tweede Wereldoorlog nieuwe gebouwen gebouwd, zoals het Sonneveld Huis, een modernistische gezinswoning uit de jaren 1930.

Het Witte Huis, een door Art Nouveau beïnvloede hoogbouw waarin nu een café is gevestigd, werd voltooid in 1898, en wordt beschouwd als een proto-skyscraper.

Het World Port Center, ontworpen door Foster en Partners, en het KPN Telekom Gebouw van Renzo Piano, zijn twee van de gevierde wolkenkrabbers van de stad.

De Rotterdam, ontworpen door Rem Koolhaas, is geconceptualiseerd als een verticale stad en is het grootste gebouw van Nederland.

Bron: Schiphol Taxi Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp